NYHEDER 2019

Nyheder 2019


Den 20 November 


Der er sket en hel del den sidste måned. Hvalpene er efterhånden ved at være lettet, der er dog stadig et par der mangler et nyt hjem. 

Derudover er hjemmesiden blevet opdateret lidt, bla. under hingstene da vores shetlandspony hingste nu alle er blevet testet for SA/dværggenet. 
Vi har derfor til vores store overraskelse også fundet ud af at vi har en enkelt bærer.
Dette laver dog ikke om på at han fortsat er en del af vores shetlandspony avl. 

Lidt om hvad det betyder at bruge en bærer af SA/dværggenet. 
Når en pony bærer dværggenet, er den ikke syg men bærer genet usynligt - det kommer altså aldrig til udtryk hos en pony der blot er rask bærer. 
Det man frygter som avler er at lave et afkom der er bærer af SA genet i dobbelt dosis  - da det i så fald vil give et dværg afkom, som bærer præg af et dværggen.
Dværggenet gør overarmen på ponyen utrolig kort, derudover er der en del der ser lidt deforme ud i hovedet, og får problem med deres hove, der vil "kroge". Dette kan være utrolig smertefuldt for ponyen og er selvfølgelig IKKE ønsket. 

Det er dog utrolig nemt at forebygge ved at teste ponyerne. Nu hvor vi ved at Chariot er rask bærer af genet sørger vi for at de hopper han får lov at bedække er frie ved gentest eller via aner. På den måde kan føllet højest blive rask bærer ligesom Chariot selv er. 

Mange sidder nok og tænker så.. Hvorfor tager de ham ikke bare ud af avlen. Det gør vi IKKE da vi faktisk er meget tilfredse med de afkom vi har efter Chariot, mange af dem er højt bedømt., de har nogle særdeles gode og kraftige lemmer med åbne hove og gode bevægelser. Vi synes derfor at hans gode arvelige egenskaber opvejer, dette ene gen, som selvfølgelig ikke er ønskeligt. Men vi synes man skal lade være med at gå i panik over en bærer.. Da ponyen er rask, og det ALDRIG får en betydning så fremt man bare sørger for at han aldrig bedækker en anden bærer. 

Nedarvningen af SA/dværggenet er som følgende: 
Rask bærer af SA + FRI = 50 % rask bærer, 50 % FRI
Rask bærer af SA + Rask bærer af SA = 25 % FRI, 25 % Dværg (føllet har fået genet i dobbelt dosis, og er påvirket af det), 50 % bærer. 
FRI + FRi = 100 % FRI. 
Dværg + dværg = 100 % dværg 
Dværg + FRI = 100 % rask bærer 

osv. 

Genet er derfor som det ses ovenfor helt og aldeles uskadeligt så længe man bare sørger for at bruge en fri til en der er bærer. 
Og et gen der er i rigtig mange af vores ponyer, det har blot ikke været muligthed at teste for det tidligere vi har derfor også måttet bedække i blinde, og håbe at man ikke kom til at krydse 2 bærer, hvilket mange avlere desværre fortæller at de har oplevet. 
Jeg er ikke sikker på problemet er så stort, men vi synes det er fint der er fokus på det - så vi kan avle sunde og raske shetlandsponyer. 


Derudover har vi også taget afsked til et par heste både på den gode måde, da vi har solgt nogle af årets føl som er begydt at rejse. Derudover har vi også taget afsked med Oline Fantasy xx da hun havde et dårligt forknæ som der muligvis var gået cancer i, og det blev kun værrer og værre. Vi valgte derfor at give hende fred, selvom det var utrolig hårdt at tage den beslutning da hun var vores eneste fuldblod ud af netop den stamme. Vi har dog heldgivis et par dejlige WPBR hoppe afkom efter hende, som vi glæder os meget over. 
16 oktober


Tiden flyver afsted, det meste af tiden går fortsat med hvalpene som dog så småt er begyndt at flyve fra reden, men da Maj skal blive og et par stykker skal til udlandet bliver vi ved med at have en del hvalpeleg i huset endnu, hvilket vi egentlig nyder ret meget. 

Hvalpene er med i det hele, de er både ude og inde, og vi er så småt begyndt at forsøge at renlighedstræne dem. 


Det er dog stadig muligt at få en af disse skønne hvalpe, da der er 2 hanner og en enkelt tæve der fortsat leder efter et nyt hjem at præge ;) 


De er vant til at komme med ud og køre, og har efterhånden været med på en del forskellige lokationer, hvilket de tager i stiv pote.


Der kan fortsat ses hvalpe billeder via. linket her. 
1 september 


Så har vi fået taget nogle billeder af vores dejlige hvalpe. 
De kan bla. ses ved at klikke
HER. Eller på billedet nedenfor. Men hvalpene er idag blevet 3 uger gamle. De trives fint, og vejer nu alle over 1 kg. De er flyttet i en ny hvalpekasse hvor der er mulighed for at de kan gå ud og ind for at besørge og det går bare så fint. 
Vi har også endelig fået taget nogle bedre enkeltvise billeder som kan ses ved brug af linket ovenfor. 

Det går heldigvis nemmere og nemmere med hvalpene, intervallerne mellem de får mælk bliver større og de har for første gang også fået et rigtig måltid mad idag, så det bliver nok nemmere i løbet af de næste par dage. 

Lidt nyt på hestefronten er der også sket.. 
Maja er blevet scannet ifol og rejser derfor til unggarn om ca. 14 dage. Det bliver en lang rejse men vi er sikre på hun er i de bedste hænder og hun får det fantastisk hos hendes nye ejere.
Derudover har vi 3 shetlandsponyer der også skal ud på en laaaang rejse da de skal til Italien og bo, og vi har ladet os fortælle at det er de første dansk avlede shetlandsponyer der flytter derned. 
Det drejer sig om Aastrupgaards Fleur, Aastrupgaards Kaos og Aastrupgaards Daisy, så det er vi stolte af men også specielt fordi alle 3 er 2. generation Aastrupgaard Ponyer ;) Den 19 august 


Livet er ikke altid en dans på roser, og det har vi bestemt mærket den sidste uges tid.
Aastrupgaard Kaja var jo som bekendt med hvalpe, og allerede d 11/8 (kun på dag 58 fra første parring). Vandet går kl. 23.15 vi venter ca. halvanden time og der sker INTET, veerne burde begynde at vise sig, men der sker slet ikke noget. Vi ringer og snakker med en dyrlæge og aftaler at se det an en halv time mere. Men der kommer ikke gang i det, og der står ikke en hvalp i fødselskanalen. Så vi ringer og aftaler at Kaja skal have et kejsersnit.
Da Kaja kommer til klinikken har hun det rigtig fint, men hvalpene har noget lav hjertefrekvens, så der er ingen tvivl om at kejsersnittet skal laves.

Kaja kommer på bordet, og dyrlægen får sig noget en overraskelse da de åbner hende op, for der står hendes børhorn i begge sider næsten som flitsbuer op af maven, det var tydeligt at der var mange hvalpe rigtig mange. Vi bliver derfor kaldt ind og hjælpe med at tage i mod hvalpene da der er for mange til at dyrlægerne kan klare det selv. Vi bærer den ene hvalp ud efter den anden.. 15 levende hvalpe kommer ud af Kaja, og 2 døde hvalpe i alt 17 hvalpe!!!
Den ene døde hvalp var den føste hvalp og den har derfor blokeret for fødslen, og dyrlægerne kan se at den har været død et stykke tid, hun ville derfor med sikkerhed ikke kunne være kommet videre i fødslen. 

Det er dog lidt kritisk med hvalpene da de er født meget tidligt, da det er 58 dage fra første parring men kun dag 54 fra sidste parringsdag. Nogle af hvalpene er derfor måske ikke klar til at komme til verden, men det var kun tiden der kunne vise det. 

Kaja vågner af nakosen om kommer ind og ligge med sine hvalpe, hun virker noget dvask. Men efter halvanden time mener dyrlægen at det er ok at vi tager hjem så der kan komme ro på det hele. Vi kører hjem, og er hjemme en timestid, men det bliver ikke bedre med Kaja. Hun virker slap, slingre når hun går og er bare generelt rigtig utilpas. Ida kører defor Kaja tilbage til dyrehospitaler, hvor hun bliver undersøgt. Der ses på scanningen noget blod i Kajas mave, og dyrlægen synes derfor hun skal åbnes igen, for at se hvad der er årsagen til blødningen. 
Hun bliver åbnet men der er ikke en bestemt ting der er årsag til blødningen, alle hendes organer afgiver blod. Hun bliver derfor vækket af nakosen igen, og ligger i 45 min efterfølgende inden dyrægen kommer ud. Kaja er ude af nakosen, men hun vågner ikke op som hun skal. Kort tid efter får Kaja et hjertestop, som hun bliver genoplivet fra. Indimellem kommer der også mere kontakt ved at hendes øjne begynder at reagere bedre.. Men hun stiger og falder i blodtryk. hun får væske, så meget som muligt, der forsøges endda med blodtransfursion, hvilket Kaja desværre ikke tåler. 

Efter 5 timer uden nogen form for bedring, og der ikke kan gøres mere for Kaja, bliver det besluttet at hvis hun får et nyt hjertestop skal hun have lov at få fred. Hun sover kort tid efter stille ind i Idas arme. 


Vi forstår slet ikke det kunne ende så galt, Kaja var i topform har klaret drægtigheden til ug. Men dyrlægen mener at kombinationen mellem det kæmpe volume tab da hvalpene kom ud og at hun samtidig har fået en blodforgiftning pga. de døde hvalpe kan have været årsag til det mulitorgan svigt som hun endte ud i. 

At miste Kaja er et helt ubærligt tab. Hun var en helt fantastisk hund, og vi havde glædet os meget til at se Kaja vise sine hvalpe frem med stolthed til besøgende. Desværre skulle det ikke være sådan. 


Vi stod derfor med 15 moderløse hvalpe fra søndag, som vi har givet mælk hver anden time, heldigvis kun hver 3 time nu.
Og vi har desværre kun 11 hvalpe tilbage, de 4 hvalpe der mistede livet har lungerne ikke været udviklet nok på. 


Men de 11 sidste hvalpe er sunde og raske, friske og tager godt på. 
Hvalpene vejede da de blev født mellem 199-424 g og var derfor alle af en rigtig fin størrelse.
Nu vejer de 1 uge gamle mellem 310 og 620 g. 
Men alt i alt som det er gået skal vi være utrolig glade for at vi har fået levende hvalpe ud af det, og det er vi taknemlige for. 

Vi glæder os til at følge dem de næste 7 uger og forhåbentlig også længere i fremtiden. 

Der kan ses mere om hvalpene HER


Den 5 august 

Vi har i weekenden været afsted med hestene for første gang siden oktober sidste år, det var dejligt at komme afsted igen og vi havde en rigtig skøn dag som altid i knabstrupper regi både til føl og plagskue og hoppekåring om eftermiddagen. 
Vi havde vores 3 miniature hoppeføl med samt vores nye fuldblodshoppe Red Pearl xx. 

Vores miniature føl havde deres eget hold, der havde vi 
Aastrupgaards Sifka (Berndorffs Matrix/Aastrupgaards Frigg/Aastrupgaards Odin) 
Aastrupgaards Fenja (Berndorf's Matrix/Isabella's Kasandra/Cranleigh Loki) 
og 
Aastrupgaards Embla (Majco's Rimfaxe/Moselunds Chanel/Cranleigh Loki)

Sifka blev placeret på fløj, fik 9 i helhed! Bedste miniature føl på dagen og blev udtaget til BIS konkurrencen. Hun modtog desuden en ærespræmie.
Vi er meget stolte af dette føl at hun kunne klare så flot en bedømmelse da både hun og de to andre føl er meget i vækst og derfor ikke fremstår 100 % som vi gerne vil have dem lige nu.
Derudover er Sifka jo som det ses Aastrupgaard i 3 generation, hvilket jo bare gør os endnu mere stolte. 

Dernæst stod Fenja og sidst Embla. Begge fik 7 i helhed, men en rigtig fin bedømmelse på dagen. 
Vi glæder os ihvertfald til at følge dem fremadrettet alle 3. 

Til hoppekåringen var Perle som sagt med. Hun tog det hele i stiv "hov" opførte sig meget eksemplarisk og fik ligledes en rigtig fin bedømmelse med 8 i helhed! 
Så det var meget glædeligt at vi nu har fået hende godkendt med så fint et reusltat, og vi glæder os allerede til det første knabstrupper føl efter hende til næste år. 

Vi er nu i fuldt gang med at planlægge et par hesteudflugter mere og evt. også at komme afsted med hundene en gang i år. 
Vi er dog også startet til hundetræning med Liv igen og nu er Obelix også med. 

Og så venter vi på at Kaja får hvalpe men det er godt og vel 10 dage til termin endnu, men vi ser frem til det. 


Billeder af hestene der var med i weekenden: 


Perle 4 august 2019
Embla 4 august 2019
Fenja 4 august 2019
Sifka 4 august 2019
Embla 4 august 2019

Den 26 juli 

Så er der sket lidt nyt igen, jeg arbejder på at få opdateret vores salgslister både med welsh, knabstrupper og shetlandspony - så hold øje med dem, der kommer snart mere og nyt på! 
Derudover har vi nu fået alle årets føl 20 stk er det blevet til, og alle folinger er gået godt kun en enkelt har haft brug for lidt hjælp, så det må siges at være "nemt" at tage mod føl i år. 

På hundefronten... 


Har Aastrupgaard Puk, den ene af vores ruhårede dværg gravhund fået 3 skønne hvalpe, 2 tæver og en han. Han hvalpen mangler fortsat et nyt hjem, men det er jeg sikker på han snart finder. 

Derudover er Kaja vores ene Gammel Dansk hønsehund også tydelig drægtig, og det ser ud til at der kommer mere end 3, så det passer med at når Puks hvalpe er klar til at flyve fra reden kommer Kajas hvalpe til verden. 
Vi forventer at beholde en tæve hvalp fra begge hold, så der bliver rigtig gang i huset. Vi har nemlig også Liv fra et kuld i januar og så har vi lige været på udflugt i tyskland, hvor vi har hentet vores forhåetlig kommende ruhårede dværg gravhunde han. Han er hentet da vi synes det er noget nær umuligt at finde en hanhund af den kvalitet vi ønsker, så nu håber vi at han vokser til og bliver en smuk sund hund vi kan bruge i avlen om et par år. Mere kommer om ham, inden længe når han får sin egen side :) 


Men med alle de hvalpe i huset gør det også at vi kommer mindre ud, det betyder at vi ikke får deltaget helt så meget hverken med hestene eller med hundene som vi gerne ville.. men vi kommer stærkt tilbage. Vi håber at kunne deltage et par gange her i augsut og derefter et par gange i efteråret, og så er vi nok mere på igen i 2020. 


Men indtil videre så kig rundt på siden, følg vores hvalpe og se om vi kunne have en hest eller en hvalp for den sags skyld du kunne være interesseret I. Den 14 juni 


Hjemmesiden er så småt ved at blive opdateret igen, føl siden er lige opdateret og der mangler nu kun billeder af Honeys dejlige føl. 
Men der sker også en masse nyt, der har været travlt med at komme føl til verden, og vi har travlt med at lave nye føl der skal komme næste år. 
Vi har Casmir rigtig igang nu, og han er helt fantastisk! Super sød ved hopper og føl, er super god til at bedække, og gør det altid når vi vil have ham til det, hvilket ikke er gældende for alle hingst på stedet ;) ;) 

Derudover så blev Ida færdig som sygeplejerske i går d. 13/6 - så nu tæller husstanden 3 stk. sygeplejersker, tja man må sige det er noget der ligger til familien ! 
Men det betyder også at der har været rigtig travlt de sidste 14 dage, men nu håber vi der kommer lidt ro på igen. 


Derudover så har vores skønne GDH hvalp Karlo fået et nyt godt hjem, han er flyttet hjem til nogen der tidligere har købt hund af os, så vi er sikre på det er det perfekte hjem! 

Men der går ikke længe så er der hvalpe i huset igen. Aastrupgaard Puk, Ruhåret dværg gravhund venter hvalpe efter  Uso von Holschendorf DK05850/2015. Begge forældre er K0 dvs. ingen forkalkninger i ryggen, og er PRA frie. Dette kuld skulle gerne komme til verden i begyndelsen af Juli. Det glæder vi os meget til, hvis der er en tæve i mellem hvalpene, beholder vi en som afløser for Puk. 

Derudover så venter vi forhåbentlig flere hvalpe Aastrupgaard Kaja, er ligeledes blevet parret, dog først nu, så der går ca. 63 dage inden der forhåbentlig kommer et kuld GDH hvalpe mere. Kaja er parret med 2 hanhunde, som begge er A i HD og fri for PRA. Mere herom når vi kan se tegn på drægtighed hos Kaja. 

Den 1 maj


Så har vi ramt maj måned, og vi er kommet godt i gang med at få føl. 9 stk er kommet til verden, de kan selvfølgelig ses under før 2019. Der er kommet 4 hopper og 5 hingste. Et hingsteføl er allrede solgt, og flytter til Tyskland ved fravænning.

Hundehvalpene er også næsten flyttet hjemmefra, kun Karlo mangler et nyt hjem, hvilket han helt sikkert får når den rigtige køber kommer :)
Han går til træning sammen med Liv en gang om ugen og det går rigtig fint!
Selv agility banen er et hit. Det kan i se en video af neden under teksten :)

Derudover har vi fået parret vores ene dværggravhund Aastrupgaard Puk, da vi ønsker at beholde en efterkommer efter hende. Så forhåbentlig om ca. 60 dage kommer der et nyt skønt kuld hvalpe.

Så der er massere at se til i disse dage, og ikke ret meget søvn. ;)

Den 14 april 


Endelig er der begyndt at ske noget. Den 30 marts fik vi årets første føl! Et skønt mushroom farvet hingsteføl efter Candy og Remco, og 4 føl mere er kommet til siden. To hopper mere står pt. med folealarm og vi venter i spænding på at de sidste hopper der har termin i april måned nedkommer. 


Hvalpene er nu blevet klar til at flytte hjemmefra, de er allerede 12 uger på torsdag for at det ikke skal være løgn.. 

Molly er flyttet hjemmefra til sin nye familie, hvilket går rigtig godt. 

Liv og jeg er startet til hundetræning, hvilket hun faktisk klarer ret godt, hun er den yngste på holdet, den næstyngste er 11 mdr. så hun kører lidt hurtigere træt end de andre hunde på holdet. 

Valter venter på at blive klar til at rejse til Sverige, og Karlo mangler stadig en ny familie, men det kommer helt sikkert lige pludseligt, han er ihvertfald en meget skøn hund. 


Vi er også startet på bedækningensæsonen og de første 6 hopper er bedækket, så må vi se om de holder så vi får nogle flere marts babyer i 2020. 


Der kan ses flere billeder af hvalpene HER 

Og føllene kan ses HER

Den 27 februar


Der sker ikke så meget nyt andet end at hvalpene vokser og trives, det er egentlig også ret meget med sådan en dejlig lille flok.

De er nu 5 uger i morgen, og de stortrives.

De er chippet og derved navngivet.


Det er blevet besluttet vi beholder en tæve hvalp selv, og hun kommer til at hedde Aastrupgaard Liv.

Vi synes egentlig vi har nok hunde, men da vores næste yngste er 7 år og den ældste er 13 år er vi nød til at beholde en hvis vi gerne vil blive ved at med avle gammel dansk hønsehunde, og det har vi egentlig ikke haft planer om at stoppe med :)


Hvalpene har for første gang været med i haven i dag, og det blev selvfølgelig fotograferet i stor stil 1212 billeder blev det til.

Hvis du klikker HER kan du se mange flere af dem!


En han hvalp søger et nyt hjem endnu.

Den 30 januar


Så er 2019 skudt i gang, og vi håber at i er kommet godt ind i det nye år.

Det er et år vi glæder os utrolig meget til.

Vi er startet året med at få et skøn lille kuld gammel dansk hønsehunde hvalpe efter Aastrupgaard Thea og Mærsk-møllers Viktor.

2 tæver og 2 hanner. En han mangler et nyt hjem. De er født d. 24/1. Fødslen gik planmæssig og både hvalpe og Thea har det godt. Hvalpene trives i stor stil!


Mht. hestene er der også allerede sket lidt nyt Aastrupgaards Gaya er flyttet ind igen, hun blev ellers solgt i 2015, men nu kunne vi ikke undvære hende længere :)

Derudover så forventer vi at Aastrupgaards Maja og Aastrupgaards Androkles har fundet nye hjem, de er dog ikke flyttet endnu.

Så alt i alt er året startet meget godt. Det betyder også at vi lige pt. kun har Aastrupgaards Leonora til salg af welsh ponyer, måske også Aastrupgaards Nala hvis det rigtige hjem byder sig.. det kan evt. også være muligt at låne hende?


Lige nu venter vi bare på at de første føl skal melde deres ankomst, men vi må vente lidt endnu!

Men vi glæder os altid meget til det første føl, det er et skønt forårs tegn når de begynder at komme frem.